Για παραγγελίες καλέστε 2310461007 , 6988521200 ή στείλτε μας μήνυμα mail@bio-insecta.gr. Αποστολές σε όλη την Ελλάδα

Ωφέλιμοι νηματώδεις

Οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις χρησιμοποιούνται στη βιολογική καταπολέμηση φυτοφάγων εντόμων.

Αρκετά έντομα των οποίων μέρος του βιολογικού τους κύκλου είναι εντός του εδάφους παρουσιάζουν μεγάλη ευπάθεια στους νηματώδεις. Συνεπώς πολλοί εχθροί των καλλιεργειών όπως λεπιδόπτερα, κολεόπτερα, δίπτερα κ.α. αποτελούν εύκολο στόχο.

Δεν επηρεάζουν τα φυτά, τα ωφέλιμα έντομα, τα πτηνά, τα ερπετά, τα θηλαστικά ούτε τον άνθρωπο.

Βιολογική καταπολέμηση με τη χρήση ωφέλιμων νηματωδών

Αποτελεσματικό για οτιόρυγχους, σκαραβαίους (ριζοφάγες προνύμφες όπως μηλολόνθη), θρίπες, λυριόμιζα κ.α.

Κατάλληλο και για την θερμή περίοδο του έτους.

Ιδανικό για υψηλές θερμοκρασίες (>25οC).

Κατάλληλο για θρίπες, σκιαρίδες, τίπουλα, μύγες φρούτων κ.α.

Μπορεί να εφαρμοστεί και την χειμερινή περίοδο.

Δρα ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες (έως 9οC).

Αποτελεσματικό για κάμπιες λεπιδοπτέρων (όπως αγρότιδα, καρπόκαψα των μήλων, σποντόπτερα, πιτυοκάμπη των πεύκων), προνύμφες Tuta absoluta στο έδαφος, κρεμμυδοφάφους, ψύλλους ζώων κ.α.

Χαρακτηριστικά

Οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις είναι νηματόμορφοι σκώληκες χωρίς άρθρα και άκρα ενώ το μήκος τους δεν ξεπερνά το 1 χιλιοστό. Είναι οργανισμοί εδάφους και δεν μπορούν να επιβιώσουν έξω από αυτό καθώς είναι ευπαθείς στην υπεριώδη ακτινοβολία και την ξηροθερμία.

Η αξιοποίηση της δράσης των νηματωδών στο υπέργειο τμήμα του φυτού καθίσταται δυνατή με το σύστημα Biorend-R όπου γίνεται συνδυαστική εφαρμογή των νηματωδών με το υγρό Biorend-R επιτρέποντας την επιβίωσή τους και εκτός εδάφους.

Δράση

Οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις ψάχνουν ενεργητικά τους ξενιστές τους, στους οποίους εισβάλλουν από φυσικά ανοίγματα όπως στόμα, έδρα ή αναπνευστικές οδούς. Στη συνέχεια απελευθερώνουν εντός του εντόμου τα συμβιωτικά βακτήρια που φέρουν, τα οποία πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, προσβάλλουν τον ξενιστή, με αποτέλεσμα το θάνατο του. Οι νηματώδεις αναπαράγονται εντός του σώματος του νεκρού πλέον ξενιστή τους, αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς, εξέρχονται και διασπείρονται προς αναζήτηση νέου ξενιστή.

Εφαρμογή

 • Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός πως η εφαρμογή και η εγκατάσταση των ωφέλιμων νηματωδών στο έδαφος είναι απλή. Γίνεται με ριζοπότισμα, ενώ δεν απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός. Μπορεί να γίνει εφαρμογή με ένα απλό ποτιστήρι ή ψεκαστήρα πλάτης, εάν είναι η έκταση είναι μικρή. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή το σύστημα λίπανσης – άρδευσης για επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ή ακόμη να γίνει χρήση γεωργικού ανελκυστήρα ή άλλου τροχοφόρου που φέρει δεξαμενή ψεκασμού. Τέλος, είναι εφικτή η εφαρμογή και σε υδροπονικά συστήματα καλλιέργειας.

 • Σε δοχείο που περιέχει περίπου 5-10 λίτρα νερό, προσθέτουμε τους νηματώδεις και αναδεύουμε για 2‐3 λεπτά. Aδειάζουμε το δοχείο στο ψεκαστικό βυτίο και προσθέτουμε την ανάλογη ποσότητα νερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νερό είναι απλά το μέσο για τη διασπορά των νηματωδών και η διάλυση τους δεν παίζει ρόλο, όπως συμβαίνει με τα χημικά σκευάσματα.

 • Επειδή οι νηματώδεις είναι ζωντανοί οργανισμοί, θα πρέπει να δοθεί προσοχή κατά την εφαρμογή ώστε η πίεση να μην υπερβαίνει τις 5-10 ατμόσφαιρες.

Δοσολογία

Η δόση κάθε επέμβασης και ο αριθμός των επαναλήψεων ποικίλλει ανάλογα το έντομο στόχο και το ύψος προσβολής.

Η εφαρμογή των νηματωδών στο έδαφος, έχει σαν αποτέλεσμα την ενεργή δράση τους για τουλάχιστον 30 ημέρες, ακόμη και απουσία ξενιστών.

Χειρισμός & αποθήκευση

 • Για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, καλό είναι να εφαρμόσουμε τους νηματώδεις το συντομότερο δυνατόν από την ημερομηνία παραλαβής τους.

 • Οι ωφέλιμοι νηματώδεις μπορούν να διατηρηθούν στους 4-10 oC, μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Δεν τους τοποθετούμε ποτέ στην κατάψυξη ή σε θερμοκρασίες άνω των 35 oC.

 • Δεν αφήνουμε τη συσκευασία των νηματωδών εκτεθειμένη σε άμεσο ηλιακό φως καθώς είναι ευαίσθητοι στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Προετοιμασία εξοπλισμού

 • Ο εξοπλισμός μας πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά, ειδικά εάν προηγουμένως έχει γίνει χρήση χημικών.

Σε περίπτωση εφαρμογής με ψεκασμό

 • Απομακρύνουμε τα φίλτρα του ψεκαστικού μηχανήματος.

 • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ πίεση μεγαλύτερη των 5-10 ατμ. γιατί θανατώνονται οι νηματώδεις.

 • Η οπή του ακροφύσιου ψεκαστήρα πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 1 mm.

 • Προτιμάμε ψεκαστικό δοχείο με ανάδευση καθώς οι νηματώδεις με την πάροδο του χρόνου βυθίζονται στον πυθμένα του δοχείου και δεν διευκολύνεται η ομοιόμορφη κατανομή τους στα φυτά. Εάν δεν υπάρχει αυτόματη ανάδευση, ανακατεύουμε ανά 5‐10 λεπτά μηχανικά.

Συμβατότητα

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει χημικά σκευάσματα τις τελευταίες 8 εβδομάδες πριν την εξαπόλυση, ελέγξτε τη συμβατότητα και υπολειμματικότητα τους σε σχέση με το ωφέλιμο.