Για παραγγελίες καλέστε 2310461007 , 6988521200 ή στείλτε μας μήνυμα mail@bio-insecta.gr. Αποστολές σε όλη την Ελλάδα

Tuta absoluta

Το είδος Tuta absoluta είναι λεπιδόπτερο της οικογένειας Gelechiidae. Ευθύνεται για τις σημαντικότερες καταστροφές σε καλλιέργειες ντομάτας τα τελευταία χρόνια και για αυτό θεωρείται πλέον ο κυριότερος εχθρός της ντομάτας.

Χαρακτηριστικά

 • Λεπιδόπτερο που προέρχεται από την Νότια Αμερική. Στην Ευρώπη εντοπίστηκε αρχικά στην Ισπανία το 2006 και μέσα σε λίγα χρόνια εξαπλώθηκε σε όλες τις χώρες της Μεσογείου προκαλώντας σημαντικές ζημιές ενώ εξαπλώνεται και στις βορειότερες χώρες.

 • Έχει μικρό μέγεθος 0,5 cm και χρώμα καφέ-γκρι.

 • Νυμφώνεται στο φυτό ή στο έδαφος.

 • Τα θηλυκά είναι νυχτόβια και εναποθέτουν τα αυγά τους (200 αυγά/θηλυκό) κυρίως στα φύλλα.

 • Έχει ελάχιστη θερμοκρασία ανάπτυξης 9oC και δεν παρουσιάζει διάπαυση.

 • Ο βιολογικός του κύκλος είναι περίπου 1 μήνας και στα θερμοκήπια μπορεί να εμφανίσει και 10-12 γενεές το έτος.

Ζημιές

 • Οι νεοεκκολαπτόμενες προνύμφες ανοίγουν στοές στα φύλλα και τρέφονται από το παρέγχυμα αφήνοντας ανέγγιχτες την άνω και κάτω εφυμενίδα δημιουργώντας έτσι πεπλατυσμένες διάφανες στοές (σε αντίθεση με τη λυριόμυζα, άλλος υπονομευτής των λαχανοκομικών, που δημιουργεί οφιοειδείς και αδιαφανείς στοές). Εκτός από τα φύλλα ορύσσει στοές και σε μίσχους, κάλυκες και καρπούς.

 • Οι ζημιές που προκαλεί αφορούν την μείωση της φωτοσύνθεσης, ξήρανση φύλλων αλλά σημαντικότερες είναι οι ζημιές σε καρπούς οι οποίοι έχουν μειωμένη εμπορική αξία και είναι μη εξαγώγιμοι. Επίσης σημαντικές είναι και οι προσβολές σε νεαρά φυτά αφού μπορεί να προκληθεί ξήρανση τους.

Εξάπλωση

 • Η μετανάστευση του εντόμου γίνεται με την πτήση των ακμαίων και με την μεταφορά μολυσμένου φυτικού υλικού.

 • Η διασπορά του εντόμου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ευνοείται από την πληθώρα αυτοφυών ξενιστών (σολανώδη ζιζάνια), τον αποτελεσματικό εντοπισμό των φυτών ξενιστών με οσμές, τον μικρό βιολογικό κύκλο, το προστατευμένο ενδιαίτημα του μέσα στις στοές και την ανθεκτικότητα που αναπτύσσει σε χημικά σκευάσματα.

Καλλιέργειες που προσβάλλει

 • Προσβάλλει τα σολανώδη προκαλώντας σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια της τομάτας και της μελιτζάνας ενώ έχουν παρατηρηθεί προσβολές και στην πιπεριά χωρίς οικονομική σημασία.


Βιολογική καταπολέμηση του είδους Tuta absoluta με ωφέλιμα έντομα

Εικόνα προϊόντος Macrolophus pygmaeus

Αρπακτικό αλευρώδη και Tuta absoluta

Ωφέλιμο φύλακας

Ιδανικό για σολανώδη φυτά

Εικόνα προϊόντος Nesidiocoris tenuis

Αρπακτικό αλευρώδη και Tuta absoluta

Ωφέλιμο φύλακας

Ιδανικό για σολανώδη φυτά

Αποτελεσματικό για κάμπιες λεπιδοπτέρων (όπως αγρότιδα, καρπόκαψα των μήλων, σποντόπτερα, πιτυοκάμπη των πεύκων), προνύμφες Tuta absoluta στο έδαφος, κρεμμυδοφάφους, ψύλλους ζώων κ.α.