Για παραγγελίες καλέστε 2310461007 , 6988521200 ή στείλτε μας μήνυμα mail@bio-insecta.gr. Αποστολές σε όλη την Ελλάδα

Ψευδόκοκκοι (βαμβακάδα)

Οι ψευδόκοκκοι (ή βαμβακάδα) είναι πολυφάγα έντομα που μπορούν να εξελιχθούν σε αξιόλογους εχθρούς των καλλιεργειών.

Χαρακτηριστικά

 • Ανήκουν στα ημίπτερα στην οικογένεια Pseudococcidae και το μέγεθος τους φτάνει τα 3-5 χιλιοστά.

 • Τα θηλυκά είναι άπτερα με μαλακό ωοειδές σώμα, εμφανείς δακτυλίους και υπόλευκη, υποκίτρινη απόχρωση, ενώ κατά την ενηλικίωση καλύπτεται από άσπρα κηρώδη εκκρίματα που έχουν την μορφή βαμβακιού.

 • Όλα τα στάδια του εντόμου έχουν πόδια και μετακινούνται προς τα σκιαζόμενα μέρη των φυτών ενώ προτιμούν τα σημεία ένωσης των καρπών ή καρπών και κλάδων.

 • Τα αρσενικά άτομα δεν μοιάζουν καθόλου με τα θηλυκά αλλά πιο πολύ με μικρές σκνίπες. Φέρουν ένα ζεύγος πτερύγων, έχουν ατροφικά στοματικά μόρια και δεν τρέφονται καθώς ο ρόλος τους περιορίζεται μόνο στην αναπαραγωγή.

 • Ευνοούνται από το χαμηλό φωτισμό, την σχετικά υψηλή υγρασία και θερμοκρασία. Η ξηρασία είναι αρνητικός παράγοντας για την ανάπτυξή τους.

 • Ο βιολογικός του κύκλος υπολογίζεται σε 3-4 εβδομάδες σε 25oC.

Ζημιές

 • Οι ψευδόκοκκοι βυθίζουν το ρύγχος τους σε τρυφερούς οφθαλμούς, μίσχους και καρπούς και απομυζούν φυτικούς χυμούς. Ακόμη, μπορεί να επεκταθούν στα φύλλα ή τον κορμό (ανάλογα την καλλιέργεια). Το αποτέλεσμα είναι η εξασθένιση και καχεξία του φυτού και σε ορισμένες περιπτώσεις η ξήρανση των σημείων που έχει εγκατασταθεί ο ψευδόκοκκος.

 • Τα κηρώδη εκκρίματα των ψευδοκόκκων καθώς και η καπνιά που αναπτύσσεται δευτερογενώς στα μελιτώματα του εντόμου, υποβαθμίζουν την ποιότητα και την αξία των καρπών, των ανθέων και των φυτών.

Εξάπλωση

 • Η πληθώρα των φυσικών τους εχθρών τα περιορίζει αισθητά στη φύση, ενώ στις καλλιέργειες και το αστικό πράσινο οι συνθήκες υψηλής υγρασίας και η έλλειψη ωφέλιμων εντόμων οδηγεί στην ανεμπόδιστη εξάπλωση του εντόμου.

 • Η βαδιστική ικανότητα των άπτερων ατόμων για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων είναι περιορισμένη. Η διάδοση τους επιτυγχάνεται κυρίως με τη μεταφορά μολυσμένου φυτικού υλικού π.χ. προσβεβλημένων καρπών εσπεριδοειδών ή κλάδων, μολυσμένων εργαλείων καθώς και με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Καλλιέργειες που προσβάλλουν

 • Ο ψευδόκοκκος προσβάλει μεγάλο αριθμό φυτών όπως εσπεριδοειδή, αμπέλι, κολοκυνθοειδή, σολανώδη θερμοκηπίου όπως η πιπεριά, καλλωπιστικά, διάφορα δενδρώδη και άλλα.

 • Επίσης αποθηκευμένοι κόνδυλοι πατάτας καθώς και κολοκύθας αποτελούν συχνά στόχο αυτού του είδους.


Βιολογική καταπολέμηση του ψευδόκοκκου με ωφέλιμα έντομα

Εικόνα προϊόντος Cryptolaemus montrouzieri

Αρπακτικό ψευδόκοκκου

Για μεσαίες και υψηλές προσβολές

Εικόνα προϊόντος Nephus includens

Αρπακτικό ψευδόκοκκου

Για χαμηλές και μεσαίες προσβολές

Ιδανικό για το αμπέλι και για καλλωπιστικά φυτά

Χρήσιμα σκευάσματα

Φυσικό διάλυμα πολυσακχαριτών

Παγιδεύει με μηχανικό τρόπο μικρά έντομα πάνω στα φυτά

Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με τα ωφέλιμα έντομα

Για τον εντοπισμό διαφόρων εντόμων στην καλλιέργεια