Για παραγγελίες καλέστε 2310461007 , 6988521200 ή στείλτε μας μήνυμα mail@bio-insecta.gr. Αποστολές σε όλη την Ελλάδα

Επικονιαστές

Βομβίνοι - Bombus terrestris

Οι επικονιαστές του είδους Bombus terrestris "αγριομέλισσες" συμβάλουν στην φυσική γονιμοποίηση των ανθέων.

Οι κυψέλες της Bio-insecta, με μοντέρνα εργονομική σχεδίαση, επιτρέπουν τον καλό εξαερισμό και εύκολη διαχείριση, προσφέροντας αποτελεσματική επικονίαση σε καλλιέργειες με φρούτα και λαχανοκομικά.

Οι Βομβίνοι, Bombus terrestris

Θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό το πιο σημαντικό είδος επικονιαστών και χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές καλλιέργειες και περιόδους του έτους. Είναι κοινωνικά υμενόπτερα που διαβιούν σε οργανωμένες αποικίες αποτελούμενες από μια βασίλισσα που γεννάει αυγά και από πολλές εργάτριες που συλλέγουν γύρη και νέκταρ και φροντίζουν τη κυψέλη και το γόνο. Η αποικία αναπτύσσεται σταδιακά για μερικές εβδομάδες μέχρι την εμφάνιση των μελλοντικών βασιλισσών που είναι προοίμιο του τέλους του φυσικού κύκλου της.

Σε αντίθεση με τις μέλισσες

Πλεονεκτήματα της επικονίασης

Οι κυψέλες Bombus για λαχανοκομικά και 4πλη Bombus για φρούτα


Μια κυψέλη προσφέρει ικανοποιητική επικονίαση σε περίπου 1,5 στρέμμα (ανάλογα την καλλιέργεια) για περίπου 45 ημέρες.


Ο μελετημένος αυτός συνδυασμός προσφέρει έντονη και έγκαιρη επικονίαση σε περίπου 6 στρέμματα (ανάλογα την καλλιέργεια) από την έναρξη της ανθοφορίας και για περίπου 30 ημέρες.

Εγκατάσταση της κυψέλης

Η εγκατάσταση της κυψέλης γίνεται στο ξεκίνημα της άνθισης. Η κυψέλη τοποθετείται στο δροσερότερο σημείο του θερμοκηπίου ή αγρού κατά την περίοδο του καλοκαιριού και στο θερμότερο κατά την περίοδο του ψύχους. Συνήθως τοποθετείται επάνω σε κιβώτιο (κλούβα) και στην οροφή της κυψέλης μπορούμε να στερεώσουμε πλακέτα πολυστερίνης (φελιζόλ) ώστε να σκιάζεται και να προστατεύεται από σταγόνες νερού που μπορεί να πέφτουν από επάνω. 

Αφότου έχει τοποθετηθεί η κυψέλη στο επιθυμητό σημείο του θερμοκηπίου, συνιστάται η παρέλευση τουλάχιστον 1-2 ωρών πριν το άνοιγμα της θύρας εισόδου-εξόδου. Ο χρόνος αυτός χρειάζεται ώστε οι βομβίνοι να ξεπεράσουν πιθανό στρες από την μεταφορά. Οι βομβίνοι εντός 1-2 ημερών εξέρχονται από την κυψέλη και επισκέπτονται τα άνθη.


Μην ανοίγετε το καπάκι και μην το αφήνετε ανοιχτό. Στη φύση οι βομβίνοι φτιάχνουν την κυψέλη τους στο έδαφος ή σε προστατευμένες κοιλότητες όπου επικρατεί σκοτάδι. Το άμεσο φως ενοχλεί και στρεσάρει τους βομβίνους, όπως και το ταρακούνημα της κυψέλης.


Για τον έλεγχο της επικονίασης, αρχικά ελέγχουμε εάν τα άνθη φέρουν γύρη και έχει γίνει επικονίαση και επίσης εάν οι βομβίνοι επιστρέφουν στην κυψέλη έχοντας προσκολλημένες μπάλες γύρης στα οπίσθια πόδια τους. Μόνο μερικοί βομβίνοι βγαίνουν από την κυψέλη για να "βοσκήσουν" γύρη και είναι αρκετοί για να προσφέρουν αποτελεσματική επικονίαση.

Συμβατότητα

Σε περίπτωση χημικών επεμβάσεων, καλύπτουμε ή απομακρύνουμε την κυψέλη ανάλογα με την δραστική ουσία που θα χρησιμοποιήσουμε και για τις αντίστοιχες μέρες που προτείνονται από τον πίνακα συμβατότητας και υπολειμματικότητας.